Grandmaster Daniel King looks at a study from Sergei Zhigis (1930, White to play and draw).
I nedanstående ”Veckans studie” ser det ut som att svart klarar en tämligen enkel remi, då d7-bonden ser ut att falla. Vit kan dock vinna genom att utnyttja taktiska finesser. Om du klarar att lösa studien gör du det bra. Publicera i så fall lösningen i kommentarfältet.
Afek,Yochanan
9ch WCCT 2011-2012
[Engqvist]
Vit drar och vinner
Häromdagen lyckades jag komma över den, för mig, ovanliga boken Nya idéer i schackspel av Richard Réti, alltså en av schackhistoriens mest lästa klassiker – Modern Ideas in Chess – översatt till svensk språkdräkt på Stockholms Schackförbunds Förlag 1923. När jag bläddrade i den upptäckte jag ett urklipp av en studie komponerad av Réti. Den publiceras här nedan:
Réti,Richard
Narodni Listy, 1928
[Engqvist]
Är inte vits situation hopplös? Två dagars betänketid! Lösningen publiceras 5 april. Lämna ert bidrag i kommentarfältet ovan.
Garry Kasparov var speciellt förtjust i att lösa studier när han var fokuserad på att lösa schackproblem. Anledningarna var att den tid som lades ner på studier talade om för honom var han låg formmässigt och att många liknande idéer från studievärlden faktiskt dök upp i praktiskt spel. Man kan tillägga att det också utvecklar fantasin och kreativiteten till högre höjder.
Det finns några riktigt läsvärda böcker på andrahandsmarknaden som Test Tube Chess (1972) av John Roycroft och Endgame Magic (1996) av John Beasely och Timothy Whitworth. De båda sistnämnda är välkända experter i studievärlden. Alla seriösa schackspelare borde äga åtminstone en av dessa böcker eftersom det, förutom Kasparovs reflexioner, också finns en estetisk och underhållande effekt att ge sig i kast med att lösa studier.
Nedanstående studie är i huvudsak komponerad av Richard Réti då Arthur Mandler och Henri Rinck varit med på ett hörn och finjusterat ställningen. Den visar en ställning som förmodligen inte skulle kunna uppstå i ett riktigt parti. Denna studie handlar inte bara om att hitta en serie av vits bästa drag utan också svarts och först därefter den otroligt tilltalande vinstfortsättningen. Det kan alltså ta lite tid att lösa denna men om du lyckas med det kan jag garantera att du kommer att känna dig fullt tillfredsställd, eftersom det inte bara kommer att öka på ditt självförtroende, när det gäller att lösa schackproblem, utan också ge dig en fördjupad känsla för schack som konstform, vilket troligtvis får dig att vilja fortsätta lösa studier av Réti och andra stora studiekompositörer.
Réti,Richard (Mandler, Arthur, Rinck, Henri (1935))
Koelnische Volkszeitung, 1928
När du har hittat huvudvarianten kan du gärna publicera den i kommentarfältet ovan för även om man misslyckas med att lösa den har man behållning av att se upplösningen.
Sergej Tkachenko är medlem i det ukrainska laget som vann VM i schackkomposition 1997. Han har sammanställt sju miniatyrböcker (15×10 cm) som alla innehåller 100 studier vardera med ett tema som anknyter till en specifik pjäs. Det är mycket trevliga och användarvänliga små böcker och man behöver inte ha någon schackbräda. De flesta lösningar är nämligen inte längre än sex drag långa. Det handlar snarare om kreativitet och fantasi än varianträkning för att lösa studierna. Fördelen med att fokusera på den här typen av studier, de korta stunderna man kan unna sig i vardagslivet, är att man utvecklar sin fantasi på slutspelets område men med fokus på en pjäs i taget. Detta är mig veterligen de enda böckerna som betonar pjäsen i sig själv som ett tema. Det är inte bara klassiska studier utan ett flertal har sitt ursprung i Ryssland. Några studier är av Tkachenko själv. Missa inte att skaffa dig dessa fina böcker innan de tar slut. Man betalar ungefär en krona per studie och det är väl investerade pengar i utbyte mot att få ta del av kreativ fantasi på VM-nivå.
Dagens studie kommer från Tkachenkos sjätte bok The King Saves the Day och innehåller endast ställningar där kungen är hjälten.
Finns det någon räddning för vit med två bönders undervikt? Fundera över huvudvarianten och publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.
Studie av J. Pospisil 1996
Daniel King ägnar sig då och då åt studier i sin populära kanal PowerPlayChess med över 50000 prenumeranter. Denna gång är det Tjecken Ladislav Prokes (1884-1966) som får Kings odelade uppmärksamhet. Ni som vill lösa studien utan att höra King avslöja lösningen kan lyssna i två minuter efter fyra minuter. Temat är tornslutspel.
De flesta av oss inbitna schackspelare har hundratals, ja kanske tusentals schackböcker och man kommer inte att kunna läsa ut de alla enligt sida-efter-sida-metoden. Vi läser ju schackböcker utifrån våra behov och jag brukar tänka på GM Lars Karlsson som vid ett tillfälle sade att han bara brukar läsa tre sidor i en bok och tre sidor i en annan. Karlsson-metoden fungerar bra om man redan har mycket kunskaper och därmed kan rikta in sig på kunskapsluckor. Man kan alltid lära sig någonting från alla schackböcker om man vet vad man kan och vad man inte kan. Enligt Karlssons metod blir schackbiblioteket som en enda stor bok men då måste man veta på ett ungefär vad som står skrivet i de alla. Det finns en tredje metod som jag tror är den vanligaste i praktiken och det är nedslagsmetoden. Den bygger på att man bläddrar i boken tills någonting intressant dyker upp.
Häromdagen bläddrade jag i The Quiet Game av John Montgomerie och fastnade för den jätteintressanta artikeln ”Is Chess Necessary?”. Jag kan avslöja att Montgomeries slutsats var att schack är nödvändigt men att alla hans otaliga och vettiga argument får bli till en senare artikel när andan faller på.
Det andra jag fastnade för var nedanstående vackra (!!) studie av den berömde studiekompositören Kubbel. Försök att lösa den så fort som möjligt och publicera åtminstone huvudvarianten i kommentarfältet. Lycka till!
Kubbel, K.A.L.
150 Endpielstudien, 1925
Super GM Wesley So solves three studies without a chess board!
Veckans studie är komponerad av den brittiske studiekompositören Henry Anthony Adamson (1871 -1941). Han var en skicklig matematiker och på schackets område gjorde han några riktigt stilfulla och intrikata bondeslutspel. Det följande bondeslutspelet är inte så enkelt som det ser ut så tänk dig noga för innan du skriver in den korrekta lösningen i kommentarfältet ovan.
Adamson, Henry Anthony
The Chess Amateur 1915
Senaste kommentarer