Schacksnack presenterar artiklar, nyheter, partier, problem och studier. Besökarna erbjuds även möjlighet att lämna kommentarer och diskutera runt dessa ämnen.
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.
KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.
KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare
Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar.
Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.
Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....
Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.
KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj.
Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan.Jonas Dahlgren
KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.
The Tata Steel Chess India Grand Chess Tour is the strongest chess event ever in Indian chess history. Because the event is in India and because Vishy Anand will turn 50 years old in a few days, we decided to hold the Vishy Anand challenge.
We selected 9 of Anand’s most beautiful gems and gave those positions to the World Champion Magnus Carlsen. The challenge was to guess who were Anand’s opponents in each game and what was the move that was played!
You have to check this video to see how Magnus fared! All we can say is – we are IMPRESSED!
Inspirationen till följande ställning kommer från Fred Reinfelds klassiker How to Play Chess like a Champion. Men när jag läste den saknades bönderna på d3 och e4 i den nya upplagan utgiven på Russel Enterprises, 2013. Kombinationen fungerar dock i alla fall. Hussong, som förde de svarta pjäserna, vann på ett estetiskt mycket tilltalande sätt men han missade en forcerad matt i åtta drag, på två olika sätt. Klarar du att hitta båda lösningarna är du mer genialisk än Hussong som hittade något ännu vackrare och som gjorde pinan längre för Hermann.
Uppgiften är alltså att hitta en eller två matter, alternativt något ännu vackrare, och därefter publicera dina varianter med hjälp av kommentarfältet ovan. (Observera att registrering på Schacksnack.se krävs för att du ska kunna skriva kommentarer.)
En av de absolut viktigaste kombinationerna att träna på och känna till i grunden är plaskmatten. Detta beror på att det är en av de vanligaste kombinationerna som både nybörjare och skickliga spelare måste hålla sig ajour med. Vi får alla som gröna schackspelare lära oss att göra ett bondedrag för att öppna för kungen och undvika att trilla i plaskmattsfällan men ju mer avancerade vi blir lär vi oss att det oskyldiga flankdraget många gånger är försvagande och dessutom förlorar tid och just därför går fällan att få in även på en högre nivå eftersom det ingår i kombinationspelets mekanismer. Det mest kända exemplet bland namnkunninga spelare är uppvisningspartiet mellan Capablanca och Bernstein i Moskva 1914.
Här nedan följer en plaskmattskombination mellan två mindre kända spelare. En van kombinationslösare kommer att hitta vits första drag tämligen snabbt men det är de eleganta svarsdragen som är det intressanta med denna ställning eftersom även vit har en svag första rad. Din uppgift blir nu att försöka se huvudvarianten och sedan skriva in lösningsförslaget i kommentarfältet ovan.
I folioboken Chess – A Celebration of 2000 Years skriven av Roswin Finkenzeller, Wilhelm Ziehr och Emil M. Bührer kan man hitta mycket smått och gott. Många skulle nog fastna för nedanstående ställning eftersom den rubriceras ”The most beautiful move”. Initierade schackspelare har redan sett draget men behöver ändå påminna sig själva om schackets inneboende skönhet. För den som aldrig har sett den är det en pärla som kommer att bevaras i minnet.
The brilliant touch in chess – 240 fascinating positions commented on by Walter Korn innehåller många ställningar som skulle passa in under rubriken Veckans kluring, eller vad sägs om denna ställning från 1862? Hur vinner vit på det mest lysande sättet? När du har hittat lösningen får du gärna skriva in den i kommentarfältet.
I tidigare artiklar har vi nämnt vilken guldgruva Tidskrift för Schack är. Men hur många är det egentligen som bläddrar i äldre årgångar av Sveriges uthålligaste schacktidskrift? Detta är en så pass viktig fråga att det blir en omröstningsfråga. Vi hänvisar till högerspalten för dig som vill vara med och rösta.
Nu över till ett av guldkornen från TfS årgång 1930. Detta är en mycket fin årgång måste det sägas. Den innehåller inte bara partier med de tre svenska musketörerna samt mindre kända svenska spelare utan också internationella partier med en hypermodern Capablanca, den gåtfulle Sultan Khan och surrealisten Duchamp. De i högsta grad hypermoderna Nimzowitsch, Tartakower, Bogoljubow och andra representeras också med Aljechin i spetsen. Aljechin gör en spelöppningsteoretisk genomgång av sin VM-match mot Bogoljubow som spelades 1929. Tidskriften är läsvärd enbart för artiklarna som finns i nummer 4-7. De innehåller mycket bortglömt material som är värdefullt att känna till för den vetgirige som aspirerar på bortglömda kunskaper som inte finns tillgängliga på Internet och som den yngre generationen är helt ovetande om.
Klarar du att spela lika briljant som vitspelaren i följande ställning kan du klappa dig själv rejält på axeln. Lägg i så fall gärna in lösningen i kommentarfältet för att underlätta för dem som inte ids klicka på tidsmaskinen till aprilnumret och därefter bläddra till lösningen på sidan 83.
Om man ska bli en stark taktiker är det inte enbart nödvändigt att ha koll på de allra vanligaste idéerna utan det är framför allt de ovanliga idéerna som särskiljer de odödliga från oss vanliga dödliga. Om man inte har sett en ovanlig idé tidigare kräver det kreativitet på en hög nivå, alternativt genialitet (eller datorhjälp av AlphaZero). Här kommer man att tänka på sådana stora taktiska genier som Aljechin, Anderssen, Bronstein, Greco, Kasparov, Marshall, Shirov och Tal. Enda genvägen om man inte besitter någon av de tidigare nämnda huvudena är att man assimilerar de viktigaste taktiska idéerna genom historien och på det sättet berikar sin arsenal av originiella idéer.
I nedanstående obalanserade ställning fick Pia Cramling, med de svarta pjäserna, chansen att utföra en ovanlig taktisk idé. Om du ser den får du gärna publicera den i kommentarfältet ovan.
Benjamin,Joel (2560) – Cramling,Pia (2505) Stockholm, 1990 [Engqvist]
En av schackvärldens bästa teoretiker var den tjeckiske stormästaren Ludek Pachman och han har bland mycket annat skrivit två riktigt bra taktikböcker. En av de heter Attack and Defence in Modern Chess Tactics och ur den boken är följande pärla utvald.
Fundera ut svarts bästa drag och publicera gärna draget och huvudvarianten i kommentarfältet ovan.
I den rysk-engelska boken Chess Combinations – World Champions 1., redaktion Karpov, är det världsmästarkombinationer från Wilhelm Steinitz till Tigran Petrosian som figurerar. Bokens styrka är inte enbart att de starkaste spelarna i världshistorien tar plats utan också att kombinationerna är indelade i fyra grupper efter svårighetsgrad. Grupp 1 är lämpligast för ratingspannet upp till 2000 och grupp 2 lämpar sig bäst för spelare med en rating på 2000-2200. Spelare under 2000 kan naturligtvis också testa sin styrka med ställningar från grupp 2. Spelare över 2200 ger sig på grupp 3 medan grupp 4 är de intuitiva ställningarna som är omöjliga att beräkna exakt.
Här serveras en ställning som graderas till en tvåa med den förste officiella världsmästaren Steinitz i huvudrollen. Spelare med en rating över 2200 löser förmodligen problemet på mindre än en minut. Glöm inte att skriva in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.
Samuel Loyd anses vara en av världens bästa problemkomponister genom tiderna, men var det någon som visste att han också kunde producera pärlor i sina egna partier? Här är ett exempel som går ut på att finna den mest effektiva vinsten för vit för matt är det ju under alla omständigheter. När du tror dig ha funnit lösningen, skriv gärna ner den som en kommentar.
Senaste kommentarer