• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 15

Sveriges Schackförbunds hemsida kan man läsa att GM Nils Grandelius, GM Evgenij Agrest och GM Pia Cramling blir Sveriges tre representanter i EM i blixt- och snabbschack som startar på torsdag i Tallinn.

Senare i artikeln utspann sig följande fråga till Grandelius och hans svar:

Vad tycker du om att det anordnas turneringar i blixt och snabbschack. Är det framtidens melodi?

Det är helt klart en seriös tävlingsform, som om inte det helt ersätter så åtminstone kompletterar långparti-turneringarna. Jag ser framför mig om ett par år att snabbschack blir normen, och långpartier enbart spelas vid speciella tillfällen då det är något lite extra.

När jag läser den sista meningen får jag kalla kårar längs ryggraden eftersom man får en känsla av att domedagen för klassiskt schack börjar närma sig. Visst har GM David Bronstein en gång i tiden sagt något liknande men ingen har nog tagit hans uttalande seriöst. Jag tolkade Bronsteins uttalande mest som ett uttryck för att i vissa ställningar behöver man inte lägga ner så mycket betänketid, eftersom det är ganska uppenbart vad som måste göras.

Det skulle säkert vara en önskedröm för lata arrangörer som vill göra sig en ekonomisk vinst vid höga tittarsiffror, men på bekostnad av den mest seriösa formen inom schack. Den intressanta frågan är om schackspelarna är villiga att offra det klassiska schacket (4-6 timmars betänketid för hela partiet) för snabbare former i schack där den 33:e pjäsen – klockan – får betydligt större utrymme att påverka kampen mellan de 32 pjäserna. Som det är nu har till och med avgörande partier i VM och SM avgjorts i snabbare former av schack istället för att förlänga antalet ronder i SM till 13-15 (istället för 9) och förlänga antalet matchpartier i VM till 24 (istället för 12).

Snabbschack är än så länge en inte alltför vanlig spelform om man ser till antalet turneringar och som Grandelius nämner ser nog de flesta det mest som ett komplement till långpartier. I blixtschack är tänkandet ännu mer begränsat till ett minimum men i ett snabbschackparti kan man vid väl valda tillfällen tänka till och höja kvalitetsdragen procentuellt. Naturligtvis håller ett klassiskt parti ännu högre kvalitet och det är det vi måste värna om så att inte begrepp som ”tid är pengar” i kombination med ytlighet tar över schackvärlden.

Ett annat intressant perspektiv är att det är ytterst tveksamt om blixt- och snabbschackpartier platsar i en kvalitetsbok om schack och det skulle förmodligen degradera schacket eftersom inte många skulle köpa en sådan bok där spelarna inte haft tillräckligt med tid att hitta djupsinniga drag och där handen premierats istället för huvudet. Det var Petrosian som sade att det är omöjligt att spela djupt schack när man spelar blixt.

Vill vi se världseliten förödmjukas under dessa spelformer och vill de det själva på grund av ekonomiska intressen? Borde inte schackvärlden (arrangörer, journalister, schackälskare, spelare) tänka till och värna om den mest seriösa formen inom schack för att motverka att schack blir något som liknar gambling och där även en viss kategori av spelare kommer att gynnas? Jämför spelare som Carlsen och Anand med spelare som Caruana och Topalov och det är ganska klart att de sistnämnda inte skulle vara så högt placerade på en rankinglista som representeras av de snabbare formerna i schack. Man undrar också vilka nya blixt- och snabbschacktalanger som skulle dyka upp och sopa brädan med världstvåan?

Blixt- och snabbschack är ett roligt komplement till klassiskt schack men den sista formen är tidlös och kommer att bestå i alla tider. Eller?



maj 06

I nuläget är följande spelare inbjudna till Norway Chess 15-26 juni: Magnus Carlsen 2876, Viswanathan Anand 2804, Fabiano Caruana 2803, Hikaru Nakamura 2799, Veselin Topalov 2798, Alexander Grisjtjuk 2780, Anish Giri 2776, Levon Aronian 2776 och Maxime Vachier-Lagrave 2754. Den ryske stormästaren Sergej Karjakin är de senaste två årens vinnare av superturneringen Norway Chess. Trots dessa tunga meriter fick Karjakin endast en inbjudan till kvalturneringen och han tackade nej. Vad säger läsarna om detta? Är det rätt att Karjakin inte ska få någon direkt inbjudan till Norway Chess? Det finns mer information om sommarens superturnering på 2015.norwaychess.com

 



apr 15

För närvarande talas det mycket om det mobilfusk som råder på sina håll i schackvärlden. För att få en bra bakgrund till vad som har hänt rekommenderas att läsa följande artikel om mobilfusket i ett historiskt perspektiv i The Washington Post.

The Telegraph går i detalj igenom hur Tigran Petrosian blev misstänksam när den Georgiske mästaren Gaioz Nigalidze gick på toaletten vid kritiska lägen under partiet. Han blev utesluten ur Dubai Open och riskerar 15 års avstängning.

Frågan för veckans debatt är alltså hur man ska råda bot på denna nya sjukdom i schackvärlden. Det är ingen tvekan om att det kommer att hända om och om igen om man inte inför förbud mot mobiler i turneringslokalen, alternativt hårda straff för den spelaren som ertappas med uppenbart fusk under pågående parti.

I högerspalten kompletterar vi debatten med en liten omröstning om de två primära inriktningarna att motarbeta fusket.



apr 08

Just nu pågår en het debatt i medierna huruvida specifika tävlingar för damer bör arrangeras eller inte. Varför kan inte damerna och herrarna spela tillsammans istället för i åtskilda tävlingar? Ledarskribenten Eric Erfors har i Expressen 6 april tagit upp detta fenomen. Han kallar detta för ”Schack matt för jämställdheten”, när Pia Cramling förlorade semifinalen i schack-VM för damer i Sotji, och gör jämförelsen att Sverige sportar som Saudiarabien. I schack kan ju alla mötas på lika villkor oavsett kön, ålder eller etnicitet så varför arrangerar man inte tävlingar utgående från den premissen?

Ungdomsledaren Ofelia Eriksson svarade på Erfors kritik dagen efter i Expressen och kallade den för ”nonsens”. Hon menar att orsaken till att det arrangeras specifika tävlingar för damer är för att man vill locka fler damer att spela schack och att de inte eventuellt ska behöva känna sig ensamma. I en intervju med Pia Cramling under Gomorron Sverige uttrycker hon sig ungefär i samma ordalag att tjejerna behöver uppmuntras och få dubbla chanser eftersom det är mindre än 5 procent tjejer som spelar schack i Sverige.

Utsiktstornets (=en verksamhet där barn och unga möts på just lika villkor) Johanna Valentin har sedermera också svarat på Erfors artikel.

Nu väntar vi alla på repliken av Erfors. Tills vidare får vi läsare engagera oss. Ska man fortsätta att arrangera specifika tävlingar för flickor och damer eller ska man upphöra med detta?



mar 27
Vad händer med Stockholmsschacket?
I helgen, fredag till söndag, spelas Compo Cup i Stockholm. En turnering med ett trevligt upplägg och liknande Västerås Open.  Borde locka många spelare kan man tycka men visst infaller sig en viss förvåning när man ser antalet deltagare som är 20 st. Märkligt, och hur kan det egentligen komma sig att intresset är så dåligt? Som exempel kan nämnas att redan nu har Påskturneringen i Norrköping ca 232 deltagare.  Vad är förklaringen? Nog borde man kunna ordna en turnering i Stockholm som lockar många schackspelare. I Compo Cup är det dessutom två stormästare med  som borde locka till ökat deltagande.
Vidare tycker jag också att det borde finnas en rapport på hemsidan hur det går i turneringen. Det kan ju inte vara så svårt att lägga ut en länk till Chessresult. Jag letade fram den själv för jag var nyfiken på turneringen. Jag hoppas detta kan mana till eftertanke och det skulle vara intressant att höra åsikter från andra spelare i Stockholm om utbudet av turneringar och varför man väljer att inte spela. Är det inte smidigt att kunna spela på hemmaplan? Nog borde vi kunna fylla våra fina Schacksalonger både med spelare från andra städer och från vår egen stad. Något jag ser fram emot.
Susanna Berg


mar 04

Den amerikanske stormästaren Yasser Seirawan diskuterar bland annat om hur reglerna borde se ut kring tiebreak. Är det riktigt att arrangörerna spontant kan arrangera ett armageddonparti bara för att tillfredställa publikens behov av spänning och utan att meddela spelarna innan turneringen vad som gäller när spelare placerar sig på lika poäng i kampen om förstaplatsen. Detta hände nyligen i superturneringen i Schweiz mellan GM Hikaru Nakamura och GM Viswanathan Anand. Vad tycker läsarna?