Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









nov 03
Jag hade tyyärr ej möjlighet att vara med i turneringen men trevligt nog sändes det spännande partier Live som gick att följa. Även om jag naturligtvis föredrar kommentarer, som oftast är fallet nuförtiden, är det spännande att se vad det ska bli för drag och fundera lite själv medan man gör andra saker. Här fick jag vara med om ett rafflande tidsnödsdrama mellan Lars Karlsson och Carl Cederstam Barsk i kampen om en andraplacering.
Vi kommer in i avslutningen drag 96 (! ) där Lars Karlsson länge stått dåligt men sin vana trogen kämpat vid brädet. Denna spännande ställning uppkom med bara några minuter kvar på klockan för båda spelarna.
Vit  GM Lars Karlsson (2425) Svart: FM Carl Cederstam Barsk (2304)
Stockholm All Saints Tournament (7), 02.10.2014

Vit vid draget. Föreslå en fortsättning innan du går vidare!

96. Rc6+! Starkt spelat i tidsnöden. 96…Kxb3 97. Rxc2 Kxc2 98 h6 Jobbigt i tidsnöden. 98…Nf4 99. h5! Här drog jag mig till minnes  regeln att kantbonden är springarens värsta fiende. 99…Kd3?! 99…Nd3+ med idén att komma till den kritiska rutan f7 via 100…Ne5 hade varit vassare men också blivit remi då det mynnat ut i dam mot en kantbonde som är garderad av kungen och vit spelar Kh8 och ”hotar” patt på känt manér. Huvudvarianten går så här: 100.Ke2 Ne5 101.h7 Nf7 102.Kxe3 b4 103.Kf4! Det gäller att se upp för gaffel på g5. 103…b3 103.Kf5 b2 104.Kf6 b1D 105.Kxf7 med remi. Svart har ”otur” att kungen står ivägen för ett slag på h7 med damen. Istället följde 100. h7 Ng2+ 101. Kf1 e2+ 102. Kxg2 e1Q 103 h8Q och spelarna enades om remi.
Ett mycket underhållande publikparti!
Susanna Berg


jul 28

Xiangzhi,Bu (2963) – Moiseenko,Alexander (2707)
Politiken Cup (8), 27.07.2014

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.Rfd1 Genom att vit kontrollerar den enda öppna d-linjen i detta dubbla tornslutspel med symmetrisk bondestruktur får vinstchanserna betraktas som mycket goda. 23…Kf8 24.Kg2 f6 24…e4 skulle bara leda till att svart får en artificiell bondesvaghet på e4 efter 25.Rd5 b6 26.g4 följt av kungsavancemang till f4. 25.Rd6! Rae8 26.R1d5! Vit spelar så aktivt han kan med sina torn både på d-linjen och på sjätte respektive femte raden. 26…b6 27.Kf3 Kf7 28.Ke4

Aktiviteten mellan de båda tornen och kungarna är bildmässigt slående!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som väl alla vet är aktivitet i tornslutspel extra viktigt men ännu viktigare i dubbla tornslutspel då två torn i sig har många taktiska resurser. 28…h5 29.Rd7! g6 30.R5d6! Vits plan är helt enkelt att placera kungen på b7 via d5 och c6. 30…Rxd7 Desperation men det fanns inga vettiga alternativ. 31.Rxd7+ Ke6 Bondeslutspelet som kan uppstå efter 31…Re7 32.Rxe7+ Kxe7 är förlust på grund av vits alltför aktiva kung. En tänkbar fortsättning är 33.Kd5 Kd7 34.a4 g5 (34…a5 35.e4 g5 36.g4 h4 37.f3 och svart är i dragtvång.) 35.a5 bxa5 I annat fall uppkommer en dragtvångsställning som vi såg i den förra varianten. 36.Kxc5 och vit erörvar bonden på a5. 32.Rxa7 Rd8 33.Rb7 f5+ 34.Kf3 Rd6 35.g4 Xiangzhi Bu spelade ganska snabbt i det här slutspelet som är tekniskt vunnet då vit förutom ett aktivt torn också har en merbonde. Denna kombination av övertag brukar räcka för vinst i tornslutspel. 35…hxg4+ 36.hxg4 Kf6 37.Kg3 e4 38.gxf5 Kxf5 39.a4 Ke5 40.Rb8 Kf5 41.Kh4 Rf6

Kan du se vits vinstföring?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42.Rc8 Bondegenombrottet a4-a5 kommer att avgöra striden på damflygeln. 42…Ke5 43.a5! bxa5 44.Rxc5+ Kd6 45. Rd5+ Kc6

Hur fortsätter vit enklast?



 


 

 

 

 

 

 

46.Kg3 Frestande var 46.Rxa5 med två förbunda fribönder men svart får en fribonde på e-linjen efter 46…Rxf2 så Xiangzhis drag känns säkrare. 46…Rf3+ 47.Kg2 Rf5

Kan du räkna ut vad som händer om vit byter på f5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48.Rxf5 Detta leder forcerat till ett vunnet damslutspel och i förlängningen till ett vunnet bondeslutspel! Har du sett hela varianten? 48…gxf5 49.Kg3 Kc5 50.Kf4 Kb4 51.Kxf5 Kxb3 52.c5 a4 53.c6 a3 54.c7 a2 55.c8Q a1Q 56.Qb7+! Svart måste nu antingen gå med på dambyte eller ge bonden på e4 med schack. 56…Kc2 57.Qxe4+ Kb3 58.Qd3+ 1-0 Vit säkrar dambyte med sitt nästa drag.

Denna säkra seger mot turneringens högst rankade spelare innebär att Xiangzhi Bu har kopplat greppet om Politiken Cup. I rond 9 ställs han som svart mot engelsmannen Gawain C B Jones (2665) som ligger en halva efter. Sedan är det sex spelare med 6,5 poäng, alla över 2600 i ranking.

Överskådlig poängställning inför den nionde ronden:

GM Xiangzhi Bu (2693) 7,5 poäng

GM Gawain C B Jones (2665) 7 poäng

GM Maxim Matlakov (2685) 6,5 poäng

GM Romain Edouard (2679) 6,5 poäng

GM Richard Rapport (2701) 6,5 poäng

GM Maxim Rodshtein (2671) 6,5 poäng

GM Jan Timman (2610) 6,5 poäng

GM Parimarjan Negi (2645) 6,5 poäng

De svenska toppspelarna hade en mindre bra dag då både GM Tiger Hillarp Persson och GM Jonny Hector spelade bort fördelaktiga ställningar mot FM Fabian Englert respektive GM Jan Timman. Hector banade vägen för förlusten med sitt 20:e drag genom att låta Timmans vitfältslöpare ta aktiv del i spelet. Sverigemästaren GM Daniel Semcesen var mer eller mindre chanslös mot GM Richard Rapport. Detta innebär att bäste svensk är Tiger Hillarp Persson som har lillchans på en bra position i sluttabellen om han till att börja med som svart lyckas besegra 1.e4-spelaren IM Kevin Roser, Frankrike (2406) på bord 9. Mer information och livesändning kl. 13.00 finns på turneringshemsidan.

Tredjerankade Xiangzhi Bu, Kina (2693) ser ut att med sina 7,5 poäng gå mot en övertygande seger i Politiken Cup 2014 genom att komfortabelt besegra förstahandsfavoriten i rond 8. (Foto: Calle Erlandsson, Istanbul 2012)

 

 

 



jul 27

Vit vid draget förlorar. Kan du se svarts vinstplan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rodhstein,Maxim (2671) – Xiangzhi,Bu (2693)
Politiken Cup (7), 26.07.2014

Den kinesiske stormästaren Xiangzhi Bu har lyckats lura sin motståndare i ett tornslutspel och till slut uppkom följande solklara vinstställning. 1.Rb8 1.h7 b3 hade i princip lett till samma sak som i partiet då vits kung kommer i dragtvång. Om vit flyttar kungen kommer en tornschack på vits andra rad följt av tornflytt till vits sjunde rad för att sätta tryck på bonden på h7 och samtidigt i förlängningen sätta upp ett paraply för svarts kung. Observera dock att 1…e2?? leder till remi efter 2.Kd2 b3 3.Ke1 Kb1 4.Rb8 Rxh7 5.Rxb3+ Kc2 6.Re3 och bonden på e2 faller. 1…b3 2.Rh8 Kb1 3.Kd1 b2 4.h7 Rd2+ 5.Ke1 Rd7 0-1 Om vit hade fortsatt med 6.Ke2 hade svart satt upp ett paraply mots vits regnskur av schackar med 6…Rc7 t.ex. 7.Kxe3 Kc2 8.Rb8 Rxh7 9.Rc8+ Kb1 följt av 10…Ra7 och 11…Ka2 och bonden promoveras till dam. Därmed har kinesen återtagit ledningen ensam i topp med fenomenala 6,5 poäng tätt följd av en stor tätklunga på 6 poäng. Det är dock svårt att se vem som ska kunna rå på honom nu. I rond 8 möter han visserligen den högst rankade GM Alexander Moiseenko (2707) men kinesen har vit och är inte att leka med som tydligt visat att han i praktiken redan tillhör 2700-klubben.

Hur försvarar sig vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carstensen,Jacob (2375) – Hillarp Persson,Tiger (2564)
Politiken Cup (7), 26.07.2014

Tiger har i det här läget kopplat ett strategiskt grepp på sin motståndare som dock underlättade uppgiften betydligt genom att spela 1.Ba3?? Nödvändigt var 1.Qc3 Ne4 2.Qc1 och svart har genom sin garderade fribonde en positionell fördel, dock ingen forcerad vinst. 1.Qc2? hade besvarats med den vackra varianten 1…Qb4 2.Rfb1 Qxb5 3.Ba3 Qa6! och svart har vunnit en ren bonde. 1…cxb3 2.Bxd6 Rxa1 3.Rxa1 b2 4.Rb1 Ra8 5.Nd2 Ne4 0-1 Ett klassiskt knep att utnyttja svagheten på sista raden. 6.Nxe4 besvaras med det stillsamma 6…dxe4 och  7…Ra1 kan inte förhindras. I och med denna viktiga vinst har Hillarp Persson liksom Hector och Semcesen 5,5 poäng och kan vid fortsatta vinster komma ikapp tätklungan på 6 poäng. Det är dock mycket hårt motstånd för Semcesen som ställs mot andrarankade GM Richard Rapport (2701). Hectors motståndare går inte heller av för hackor då vi talar om en av Hollands bästa spelare genom tiderna, GM Jan Timman (2610).

Vill du ta del av de spännande partierna i rond 8 kan du gå in på turneringshemsidan och lyssna på livesändningen som startar kl. 13.00.

Meriterade stormästaren Jan Timman, Holland, (2610) har vit mot GM Jonny Hector, Sverige, (2483) i rond 8. (Foto: Stefan64, 2013 - Wikimedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 



jul 25

Parimarjan,Negi (2645) – Xiangzhi,Bu (2693)
Politiken Cup (5), 25.07.2014

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.Bxa6?? 30.Bf1 eller 30.Bd1 hade lett till en ställning i jämvikt. 31…Kxa6 31…bxa6?? leder till vinst efter 32.Rxc6 med hotet 33.Rc7+ och 32…Ne6 bemöts enklast med 33.Qe2 med hot mot a6. 32.Re3

Vad är svarts bästa försvar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det hela är vackert genomtänkt av den indiske stormästaren om det inte vore för svarts nästa drag som förmodligen glömts bort i variantanalysen. 32…Ne6 32…Qxe3 är uppgivet efter sekvensen  33.Qb4 Ka7 34.Qb6+ Ka8 35.a6 Qe7 36.Bc7! och svart måste offra sin dam för att undgå matt då 36…Rb8 leder till matt efter 37.axb7+ Rxb7 38.Qa6+ Ra7 39.Qc8# 33.c4 dxc4 34.bxc4 Qd8 35.c5

Vad är svarts mest effektiva fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35…Nxd4! Nu är det svarts tur att försöka briljera men till skillnad från Negis kombination är denna korrekt från början till slut. 36.Rxe8 Qxe8 37.Qxd4 Qe2+ Olikfärgade löpare innebär i praktiken att den försvarande parten är pjäs under. 38.Ka1 Qc2! 38…Qxf3 39.Qb4 är onödigt att tillåta. 39.Qb2 Qd1+ 40.Ka2 Bg8+ 41.Ka3 Qxf3+ 42.Ka4 Qxg4+ Det mänskliga draget men datordraget 42…Qe4+!! var det optimala draget med matt i 16 drag. 43.Qb4 Negi vill göra pinan kort. 43…Qd1+ 0-1 Det blir matt i nästa drag. En lyckosam seger för den högst rankade kinesen? Ja, i viss mån, men det blir intressant att se om någon spelare kan rucka på denna supersolida spelare som inte blir lätt att besegra. I den sjätte ronden har han vit mot ryske GM Maxim Matlakov (2685).

Poängställningen efter 5 ronder ser ut så här:

GM Xiangzhi Bu (2693) 5 poäng

GM Alexander Moiseenko (2707) 4,5 poäng

GM Maxim Matlakov (2685) 4,5 poäng

GM Romain Edouard (2679) 4,5 poäng

GM Maxim Rodshtein (2671) 4,5 poäng

GM Gawain C B Jones (2665) 4,5 poäng

GM Evgenij Romanov (2643) 4,5 poäng

GM Georg Meier (2632) 4,5 poäng

GM Tiger Hillarp Persson 4,5 poäng

GM Jean Pierre Le Roux 4,5 poäng

Glädjande nog har Tiger Hillarp Persson 4,5 poäng och han vill säkert revanschera sig efter sitt halvdana resultat i SM i Borlänge då han hade stora problem med klockan och förlorade onödiga poäng. I rond 6 har han vit mot israeliske GM Maxim Rodshtein (2671). Mer information finns på turneringshemsidan.

Unge indiske GM Parimarjan Negi, född -93, spände bågen för högt mot GM Xiangzhi Bu, Kina och förlorade. (Foto: Stefan64 - Wikimedia 2008)

 

 



jun 12

Svart drar och vinner.

Peter Svidler-Magnus Carlsen, Norway Chess Classic (08) 2014

Partiet fortsatte från den här ställningen 24…Rfxf4?? Dataprogrammen Houdini och Rybka4 föreslog istället 24…Ncxe3 25.fxe3 Nf2+ 26.Kg1 Nh3! med dubbelhoten 27…Nxg1 och 27…Rxe3 och svart har solklar vinstställning. Nu blir uppgiften svårare för Carlsen. 25.exf4 Nxf2+ 26.Kg2 Rxe2 27.Kf1 Ne4! Carlsen hittar det bästa draget men han erkänner att han planerat 27…Qxf3? och förbisett 28.Rg3!  Vit överlever sensationellt svarts anhopning av svarta pjäser kring vits kung. 28.Rxg7+! Nigel Short i kommentatorstudion var helt säker på att Svidler skulle hitta detta i praktiken enda draget. 28.Kxe2!? var dock spelbart och hade bemöts med 28…Nxc3+ och vit förlorar sin dam men ställningen är ändå komplicerad. Textdraget är mer logiskt eftersom det leder till trolig remi om Carlsen antar tornoffret. 28…Kf8!? Ett mycket kallblodigt drag som Short uttryckte det i studion. Short analyserade den i princip forcerade sekvensen 28…Kxg7 29.Qd7+Qf7 30.Qg4+ Qg6 31.Qd7+ Kh8 32.Qd8+ Qg8 33.Qxg8+ Kxg8 34.Kxe2 Nxc3+ 35.Kd3 Nxb1 36.Bxc7 Nba3 37.Bb8 med goda remichanser för vit med tanke på dubbelhoten 37.Bxa7 och 37.Kd4. 37…Nb5 besvaras med 38.a4. 29.Kxe2 Nxc3+ 30.Kf2 Nxb5 31.Rbg1 Nc3 Spelbart var också 31…Nbd6!? 32.Rxc7 Här förväntade man sig aktivering av båda tornen på sjunde och åttonde raden med 32.Rg8+ Kf7 33.R1g7+ Kf6 34.Rxc7 med trolig remi. Textdraget duger dock. 32…Ne4+ 33.Ke1! Nc5 Det går förstås inte att spela 33…Qxf3?? på grund av 34.Bh6+ med matt. 34.Rc8+ Svidler är tvungen att ta ut remischackar för att inte riskera att förlora partiet.  34…Kf7 35.Tc7+ Kf8 36.Rc8+ Kf7 37.Rc7+ Kf8 remi. Oturligt för Carlsen att missa den relativt enkla vinsten och som han själv uttryckte det förtjänar han inte att vinna turneringen om han inte kan vinna sådana vinstställningar.

Peter Svidler var minst sagt lyckosam mot Magnus Carlsen som dock inte tycks vara i form alternativt har problem med att mobilisera sig på hemmaplan. (Foto: Jahr Przemyslaw, 2013.)

Resultat från rond 8:

Simen Agdestein-Veselin Topalov 0-1

Levon Aronian-Fabiano Caruana 0,5-0,5

Alexander Grischuk-Anish Giri 0,5-0,5

Sergej Karjakin-Vladimir Kramnik 1-0

Peter Svidler-Magnus Carlsen 0,5-0,5

Poängställningen inför sista ronden är att Karjakin ensam övertagit ledningen. Det ser ut som han kommer att upprepa sin bedrift från förra året då han vann denna turnering.

Sergej Karjakin 5 poäng

Fabiano Caruana 4,5 poäng

Magnus Carlsen 4,5 poäng

Vladimir Kramnik 4 poäng

Alexander Grischuk 4 poäng

Veselin Topalov 4 poäng

Simen Agdestein 3,5 poäng

Anish Giri 3,5 poäng

Levon Aronian 3,5 poäng

Peter Svidler 3,5 poäng

Kommer Sergej Karjakin att upprepa sin bedrift från förra året då han vann den första upplagan av Norway Chess Classic 2013? (Foto: Stefan64, 2013)

Vi har en oerhört spännande slutrond i morgon där partierna Caruana-Karjakin och Carlsen-Agdestein kommer att bli de stora magneterna. Om paren Karjakin/Carlsen alternativt Caruana/ Carlsen kommer på lika många poäng i slutresultatet kommer det att tillgripas blixt för att kora vinnaren. Övriga möten som dock är utanför toppstriden är Giri-Svidler, Kramnik-Grischuk och Topalov-Aronian.

Observera att rond 9 börjar kl. 14.30 i morgon fredag. Kommentatorer blir som vanligt den engelske stormästaren Nigel Short och holländaren Dirk Jan ten Geuzendam. Klicka här för livesändning.




jun 11

Vit drar och vinner.

Giri,Anish – Karjakin,Sergej
Norway Chess Classic (7), 10.06.2014

1.Rc2?? Här missade Giri chansen att sätta Karjakin i dragtvång antingen med 1.Qd7 eller; 1.Qe8 då 1…g3 besvaras med 2.Rc1 (med idén Rg1 för att hämta bonden på g3.) 2…Bd2 3.Qa8+ Qa7 4.Qc8+ 1…Qc6! Svart får överraskande motspel med den till synes ”omöjliga brejken” …c5-c4. 2.Qg6 c4! Hur vit än slår på c4 får svart motspel som räcker för remi. 3.Rxc4 Qg2+ 4.Kb1 Qf1+ 5.Rc1 Qxd3+ 6.Ka2 Qe2+ 7.Kb1 Qe4+ 8.Ka2 Qg2+ 9.Ka1 Qd5 10.Ka2 Qg2+ 11.Kb1 Qd5 12.Rc4?? Aj aj aj, nu vinner Karjakin med ett ”tyst” drag. 12.Ka2 var remi men Giri har missat svarts nästa drag. 12…Bc3! 0-1 Vits dam eller torn kan inte hjälpa till i försvaret så det är ogarderbar matt. Partiet varade i hela 131 drag och Karjakin spelade jämnt medan Giri gjorde två fatala feldrag. Det har man inte råd med på den här nivån.

Anish Giri spelade på förlust mot Sergej Karjakin och ligger nu på delad sistaplats. Hade han vunnit hade han legat på delad förstaplats. (Foto: Stefan64, 2013)

Resultat från rond 7:

Magnus Carlsen-Alexander Grischuk 0,5-0,5

Fabiano Caruana-Veselin Topalov 0,5-0,5

Anish Giri-Sergej Karjakin 0-1

Vladimir Kramnik-Levon Aronian 0,5-0,5

Peter Svidler-Simen Agdestein 0,5-0,5

Poängställningen inför rond 8:

Vladimir Kramnik 4 poäng

Fabiano Caruana 4 poäng

Magnus Carlsen 4 poäng

Sergej Karjakin 4 poäng

Alexander Grischuk 3,5 poäng

Simen Agdestein 3,5 poäng

Anish Giri 3 poäng

Levon Aronian 3 poäng

Peter Svidler 3 poäng

Veselin Topalov 3 poäng

Idag har spelarna en välbehövlig vilodag. Rond 8 spelas 12 juni kl. 15.30.

 

 



mar 13

Varför inte börja dagen med ett partislut? Partiet som ligger till grund för uppgiften spelades mellan Sokolskij och den mycket kände Kotov i Sovjetunionen 1949. // Thomasson

Samtliga 1403 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.





mar 05

För alla schack- och fotbollsälskare kommer, i väntan på matchen Manchester United och Real Madrid som börjar klockan 20.45, ett lagom svårt partislut att fördriva tiden med till dess. Partiet spelades i Wiijk aan Zee 1990 mellan Khalifman och sigemanbekantingen Sokolov och året var 1990.

Samtliga 1402 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.





feb 23
Inför rond sex i Reykjavik Open har landets stora hopp till en framskjuten placering GM Nils Grandelius från Lunds ASK häng på de i toppen på tabellen. som framgår av bifogad minitabell.
Efter rond 5. Deltagare 227. Sista kolumnen prestationsrating.
1 GM Eljanov Pavel 2678 1 1 1 1 ½ 4.5 2790
2 GM Vachier-Lagrave Maxime 2715 1 1 1 1 ½ 4.5 2817
3 GM Yu Yangyi 2688 1 1 1 1 ½ 4.5 2785
22 GM Grandelius Nils 2566 1 1 ½ ½ 1 4.0 2540
36 IM Smith Axel 2485 1 1 0 1 ½ 3.5 2431
77 FM Malmdin Nils-Ake 2281 1 0 0 ½ 1 2.5 2020
79 Wahlbom Magnus 2279 1 0 ½ 0 1 2.5 2035
96 WFM Frisk Ellinor 2197 1 0 1 0 1 3.0 2124
120 Palmqvist Fredrik 2050 0 1 0 ½ 1 2.5 2098
124 Haraldsson Leif 2028 0 1 0 1 0 2.0 2095
126 Isaksson Per 2016 0 1 ½ 0 1 2.5 2163
138 Karlsson Robin 1980 0 1 1 0 0 2.0 2148
150 Helin Mikael 1910 0 1 1 1 0 3.0 2286
174 Ohlsson Mikael 1811 0 0 0 ½ 0 0.5 1405
194 Pantzar Milton 1693 ½ 0 0 ½ 0 1.0 1874
203 Petersson Baldur Teodor 1575 0 0 ½ 0 1 1.5 1801

 

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partier från rond fem med bland annat Grandelius och Smith.



feb 13

Varför inte upptäcka att du spelar lika bra som Rukavina? Partiet spelades i Biel 1980 och svartspelaren var Tatai.

Samtliga 1401 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.







Tidigare artiklar