• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









okt 07

Schack.se har publicerat en intervju signerad Jesper Hall med förbundskapten Anders Wengholm. Hall försöker med hjälp av sina frågor tydliggöra Wengholms ställningstaganden inför uttagningen till OS. Några av frågorna som ställs är:

Vad är det du vill åstadkomma med landslaget?

Hur ser du på rollen som förbundskapten?

Hur ser rollfördelningen ut mellan dig och Evgenij Agrest?

Hur går du till väga när du tar ut landslagen?

Hur formar man ett bra lag när de bästa spelarna inte är med?

Hur ser du på spelare som inte har varit så aktiva?

Summan av kardemumman är att Wengholm vill förmedla att hans grundläggande principer för att ta ut ett OS-lag är ungdom i förening med att visa laganda. Dessa personliga egenskaper anses således viktigare än traditionella uttagningsprinciper som grundar sig på form och grundkapacitet, alltså aktivitet och elotal.

Förbundskapten Anders Wengholm kommer att vara tillgänglig för debatter under SM i Ronneby. (Foto: Lars OA Hedlund)



jun 21

Schack.se har publicerat en intervju signerad Jesper Hall med förbundskapten Anders Wengholm. Hall försöker med hjälp av sina frågor tydliggöra Wengholms ställningstaganden inför uttagningen till OS. Några av frågorna som ställs är:

Vad är det du vill åstadkomma med landslaget?

Hur ser du på rollen som förbundskapten?

Hur ser rollfördelningen ut mellan dig och Evgenij Agrest?

Hur går du till väga när du tar ut landslagen?

Hur formar man ett bra lag när de bästa spelarna inte är med?

Hur ser du på spelare som inte har varit så aktiva?

Summan av kardemumman är att Wengholm vill förmedla att hans grundläggande principer för att ta ut ett OS-lag är ungdom i förening med att visa laganda. Dessa personliga egenskaper anses således viktigare än traditionella uttagningsprinciper som grundar sig på form och grundkapacitet, alltså aktivitet och elotal.

Förbundskapten Anders Wengholm kommer att vara tillgänglig för debatter under SM i Ronneby. (Foto: Lars OA Hedlund)

 



jul 17

Här följer en intervju med Håkan Jalling som nyligen valdes till generalsekreterare för Nordiska Schackförbundet som efterträdare till Johan Sigeman som hade ämbetet i hela 18 år.



nov 15
I veckan gjorde GM Pontus Carlsson en radiointervju på Sveriges Radio P4. (”P4 Eftermiddag Jönköping” med Magnus Nilsson om schack och VM-matchen) Pontus berättar bland annat om VM-matchen efter de två spelade matchpartierna och hur superstjärnan Magnus Carlsen, Norge, påverkar schackklimatet i grannlandet Sverige. Man kan lyssna från ca 48.30 – 58.15 in i programmet genom att klicka på följande länk:

GM Pontus Carlsson har nyligen blivit intervjuad om Carlsen och VM-matchen i radio. (Foto: Lars OA Hedlund, 2013)



sep 10

Levon Aronian: "Study the classics, my friends!" (Foto: Fredric Friedel, 2006-Wikimedia)

Världstrean Levon Aronian har nyligen i en intervju för en argentinsk tidning understrukit värdet av att studera klassikerna. En av fördelarna med att vara schackhistoriskt bevandrad är att man lättare kan hitta sin individuella stil menar han som ett viktigt argument. Aronian betvivlar också att någon i toppen, trots de teknologiska landvinningarna, kan klara sig utan ett studium av schackhistorien och de klassiska partierna. Vad Dunning-Kruger-effekten är för något kommer du också att få svar på. Om du är intresserad av att läsa en översättning från spanska till engelska av denna intervju kan du klicka på denna länk. Den översatta intervjun startar direkt med dubbelfrågan: Do you think it’s important to study the chess classics? Or do you think that the use of technology has made an awareness of the famous games of chess history superfluous? Det finns också några riktigt intressanta länkar i den här intervjun att ta del av så gå inte miste om detta!

 



sep 09

Schacksnack har under en kaffestund gjort en intervju hemma hos GM Stefan Winge som kom tvåa i VM i korrespondensschack för ett par år sedan. Några av frågorna som ställdes var följande: Kan man bli utbränd av korrschack?  Vad har du för planer inom korrschack eller närschack? Kommer du att skriva en schackbok? Har du några föredömen inom korrschack eller närschack? Kan du ge några generella råd till schackspelare?Vad har du lärt dig från korrschack som du kan applicera på närschack? Med vilka schackprogram jobbar du och hur jobbar du? Varför valde du korrschack och inte närschack? Är datorerna ett problem inom korrschack? Vilka schacktidskrifter läser du? Om ni vill ta del av Winges svar klickar ni på denna länk.

Detta diplom erhöll GM Stefan Winge när han kom tvåa i VM i korrespondensschack 2011. (Foto: Thomas Engqvist)

 

 

 

 

 

 

 

 

 



sep 02

Bo Berg Intervjuar GM Lars Karlsson om hur svenskt schack kan bli mer konkurrenskraftigt. (Foto: Bo Berg)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bo Berg intervjuar GM Juan Bellon Lopez om damlagets prestationer i OS och ger förslag hur resultaten kan förbättras i framtiden. (Foto: Bo Berg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har fått in två rykande färska öppenhjärtiga intervjuer signerade Bo Berg. Den första intervjun är med GM Lars Karlsson, som för övrigt arbetat i SSF:s styrelse i fyra år. Han föreslår i fyra punkter hur svenskt schack kan bli bättre, som förr i tiden. Karlssons fyra punkter är följande:

1. Ta vara på kunskapsbasen, exempelvis Ulf Anderssons erfarenheter eller att bjuda in lämpliga stormästare till Sverige som vill dela med sig av sina insikter.

2. Uttagningen av OS ska inte vara politisk, varför har exempelvis Erik Blomqvists enorma potential ignorerats?

3. Satsa på unga lovande spelare som de har gjort i Norge i regi Simen Agdestein. IM Patrik Lyrberg och GM Erik Blomqvist hade förmodligen haft en högre spelstyrka med tanke på vilka lovande talanger de var i unga år. Även Jonas Barkhagen och Emanuel Berg är exempel på talangfulla spelare som inte har fått det stöd de borde.

4. Det behövs fler turneringar i Sverige och inte enbart turneringar av idealister som Peter Fransson och andra.

I den andra intervjun med Juan Bellon föreslår Bellon som framtidsplan att damlandslaget träffas var fjärde månad varvat med internetkommunikation. Bellon rekommenderar också att damerna anammar hans öppningsrepertoar. Överhuvudtaget betonar Bellon att särskilt de unga spelarna bör ha en taktisk repertoar.

Båda dessa intervjuer kan man lyssna på genom att klicka på denna länk som direkt leder till gustaffroding.schack.se

 



aug 16

Bo Berg har gjort ytterligare en rykande färsk intervju med GM Ulf Andersson som var lagledare för det argentinska laget under OS i Tromsö. Andersson intervjuas bland annat om sin ungdomstid, sitt förhållande till Sveriges Schackförbund samt om hur han arbetar som lagkapten. Denna intervju gjordes på fridagen inför den sista ronden. Du kan klicka på denna länk för att ta del av den nästan 30 minuter långa intervjun. Om du inte har tagit den av den första intervjun av Ulf Andersson producerad av Bo Berg kan du klicka på länken.

 



aug 07

Vi har en rykande färsk intervju med den engelske stormästaren Nigel Short av Bo Berg som är på plats under Schackolympiaden i Tromsö, Norge. Det är välkänt att Short står på Kasparovs sida inför det stundande Fidepresident-valet mellan Kasparov och Iljumzhinov och här framlägger han sina synpunkter varför man ska rösta på Kasparov. Videon finns tillgänglig på Gustaf Frödings schackklubbs hemsida.



aug 01

Sveriges genom tiderna bäste schackspelare GM Ulf Andersson har solidariskt representerat Sverige i lagsammanhang under den långa perioden 1970-2004. Vad som sedan hände frågar sig Bo Berg med en kort videointervju med Andersson. En kort sammanfattning: Vid en förfrågan från Sveriges Schackförbund om han ville spela Lag-EM i Göteborg 2005 tackade han nej eftersom förfrågan gällde om han ville spela andralaget. Detta kan naturligtvis inte tolkas annat än som en grov förolämpning. SSF har därefter av outgrundlig anledning inte ens tillfrågat Andersson om han vill representera Sverige som spelare eller lagledare. Andersson kommer dock ändå att befinna sig under Olympiaden i Tromsö 1-14 augusti då Argentinas herrlag har insett Uffes mänskliga och schackliga resurser och frågat om inte Andersson kan vara lagledare för dem. De var dock först tvungna att vänta och se om Andersson trots allt inte skulle representera Sverige men så har inte varit fallet sedan 2004 som det framkommer vid intervjun. Allt detta plus mycket mer kan ni ta del av om ni går in på den värmländska Schackklubben Gustaf Frödings hemsida och lyssnar på Bo Bergs intervju med Ulf Andersson.

Här ser vi ryggtavlan på Sveriges ankare under olympiaden i Thessaloniki 1984. GM Andersson spelar mot GM Dzindzhihashvili och till höger syns GM Kavalek.(Foto: Gerhard Hund)