En av dem som besökte Schackhandeln nyligen hade en tatuering med schackpjäser. Närmare bestämt var det några av de klassiska ”Lewis-schackpjäserna” som avbildades.
Levon Aronian, Armenien blir klar favorit till slutsegern i kandidatturneringen 2014, i alla fall om Schacksnacks läsare får bestämma. Schacksnacks omröstning som har pågått i ett par veckor resulterade i sammanlagt 152 röster varav 86 röster (57%) tillföll Aronian. Tvåa i omröstningen blev Vladimir Kramnik, Ryssland med 45 röster (30%). Det förvånar lite att Sergej Karjakin fick så lite som 3 röster (2%). Med tanke på hans ungdom, endast 24 år, bör han vara ett potentiellt framtidshot mot den regerande världsmästaren Magnus Carlsen, Norge. Karjakin är det ryska schackunderbarnet, född i Ukraina, och som blev den yngste stormästaren i schackhistorien genom att erövra titeln, endast 12 år och sju månader.
Schack.se fortsätter att publicera gamla årgångar av Tidskrift för Schack på Internet, i pdf-format. (Alldeles utmärkt!) Nu senast är det 1963 års upplaga publicerad.
(Bo har även skrivit ett tidigare brev.)
Schackvänner,
Drev och flockbeteende är sällan konstruktiva.
Eftersom jag själv medverkar, tar jag
mig friheten att stanna upp och mana
till eftertanke. Låt oss ställa oss några frågor:
Recension av A Psychobiography Of Bobby Fischer, av IM Thomas Engqvist
En psykologiprofessor har analyserat Bobby Fischers psyke och kommit fram till en diagnos av vilken psykologisk avvikelse han hade. Även den tidigare amerikanske ”världsmästaren” Morphy analyseras.
Gamla tv-program läggs ut på SVT:s ”Öppet arkiv”, bland annat ett 55 minuter långt program från när Sverige mötte Sovjet i Lag-VM-finalen i Skara 1980.
Det mesta av programmet handlar om partiet Karpov-Andersson. Där spelade Karpov (dåvarande världsmästare) det skarpa Keres-angreppet i Scheveningen (sicilianskt) mot Andersson.
Sven-Gunnar Samuelsson kommenterade. Man får även se världsmästaren använda det klassiska tornuret (Sveriges mest använda schackklocka genom tiderna).
I samband med SCT:s turneringar i Täby nyligen ordnades en utställning av riktigt fina schackbräden (och några som bara var kul). De flesta kom från Peter Hlawatschs privata samling, resten kom från Schackhandeln. Här är några bilder.
(Denna artikel skrevs ursprungligen av Erik Geijer för programbladet till den internationella veteranturneringen i Täby.)
På medeltiden var det vanligt att skriva om schack när man hade ett moraliskt budskap som man ville förmedla.
En av de vanligaste liknelserna var att ”spela schack med döden”. Många känner till detta från Bergman-filmen ”Det sjunde inseglet”, men motivet är mycket äldre än så.
Det förekommer bland annat i en målning i Täby kyrka. Det är kanske den mest kända av alla medeltida kyrkmålningar, och målades av mästaren Albertus Pictor. Bilden visar en människa som spelar schack med döden, och budskapet är (som vanligt på medeltiden) att man ska tänka hur man straffas eller belönas efter döden.
En annan vanlig variant var att beskriva hur en människa spelade schack med Djävulen om sin själ.
Det var även vanligt med berättelser där budskapet var att schacket visar de olika rollerna i samhället, samt hur viktigt det var att ”hålla sig till sin roll” och inte försöka ändra på något. Om man till exempel var bonde så skulle man inte försöka förhäva sig och skaffa en annan samhällsställning (till exempel genom att slå ihjäl traktens greve).
För några år sedan hade Historiska Museet i Stockholm en utställning om döden, och om hur den uppfattats i olika tider. Där kunde man bland annat se ”Sjunde inseglet” och spela schack mot en motståndare som var klädd som döden med lie, huva med mera. Undertecknad lyckades mot all förmodan vinna ett av partierna, och uppnådde därmed höjdpunkten i sin medelmåttiga schackkarriär. Hur många kan skryta med att de vunnit i schack mot Döden själv?
Några böcker där man kan läsa mer om detta är ”A History of Chess – The Original 1913 Edition” av H.J.R. Murray (den kom nyligen i en nyutgåva) samt ”The Immortal Game – A History of Chess” av David Shenk.
Det är inte så ofta vi har nöjet att publicera svensk schackpoesi, så vi tar gärna chansen.
Christer Larsson (som spelar i Stockholm Elo Challenge) har skaldat två dikter under turneringen:
Inför sista ronden såg deltagarna i Påskturneringen ett anslag om ”obligatoriskt urinprov före prisutdelningen”. Det var flera som gick på aprilskämtet.
Är det någon med schackspelare som slagit till med ett aprilskämt?
För övrigt har det förekommit dopingkontroller av schackspelare. Det var för minst tio år sedan, när schacket hade ansökt om att bli en ”vanlig” olympisk idrott.
Senaste kommentarer