maj 12

Den berömda kyrkomålningen från Täby där en man spelar schack med döden. (Foto: Håkan Svensson/Xauxa via Wikipedia.)

(Denna artikel skrevs ursprungligen av Erik Geijer för programbladet till den internationella veteranturneringen i Täby.)

På medeltiden var det vanligt att skriva om schack när man hade ett moraliskt budskap som man ville förmedla.

En av de vanligaste liknelserna var att ”spela schack med döden”. Många känner till detta från Bergman-filmen ”Det sjunde inseglet”, men motivet är mycket äldre än så.

Det förekommer bland annat i en målning i Täby kyrka. Det är kanske den mest kända av alla medeltida kyrkmålningar, och målades av mästaren Albertus Pictor. Bilden visar en människa som spelar schack med döden, och budskapet är (som vanligt på medeltiden) att man ska tänka hur man straffas eller belönas efter döden.

En annan vanlig variant var att beskriva hur en människa spelade schack med Djävulen om sin själ.
Det var även vanligt med berättelser där budskapet var att schacket visar de olika rollerna i samhället, samt hur viktigt det var att ”hålla sig till sin roll” och inte försöka ändra på något. Om man till exempel var bonde så skulle man inte försöka förhäva sig och skaffa en annan samhällsställning (till exempel genom att slå ihjäl traktens greve).

För några år sedan hade Historiska Museet i Stockholm en utställning om döden, och om hur den uppfattats i olika tider. Där kunde man bland annat se ”Sjunde inseglet” och spela schack mot en motståndare som var klädd som döden med lie, huva med mera. Undertecknad lyckades mot all förmodan vinna ett av partierna, och uppnådde därmed höjdpunkten i sin medelmåttiga schackkarriär. Hur många kan skryta med att de vunnit i schack mot Döden själv?

Några böcker där man kan läsa mer om detta är ”A History of Chess – The Original 1913 Edition” av H.J.R. Murray (den kom nyligen i en nyutgåva) samt ”The Immortal Game – A History of Chess” av David Shenk.

Läs de 5 kommentarerna till “Schacket, döden och Täby”

  1. Gert Brushammar säger:

    Samma tema låg till grund för logotypen för Skollag-SM som spelades i Växjö 2010. Jag skrev en kort text om logotypen som fortfarande finns kvar, se http://www.vaxjoschackklubb.se/skollagsm/om_logotypen.asp. Albertus Pictors bild i Täby kyrka är väl värd att ägna en stunds eftertanke.

    /Gert

  2. Erik Geijer säger:

    Kul att få veta att det finns ett liknande motiv i Växjö Domkyrka.

  3. Leo säger:

    Om man är intresserad av den franska Nya vågen och råkar ha sett ”I fjol i Marienbad” (L’année dernière à Marienbad; Resnais 1961, manus av Robbe-Grillet) [1] kan man hitta en intressant parallell i M, mannen som slår alla i spelet Nim (eller Marienbad-spelet, efter filmen). Han gravallvarliga uppsyn [2] och paradoxala oslagbarhet (spelet är ju mycket enkelt att analysera och ”knäcka”) leder åtminstone mina tankar till Bergmans och Albert Målares lieman. I Alberts målning yttrar ju Döden (numera tydligen oläsligt) ”Jag spelar dig matt”, och M (som kunde stå för Mort) säger i filmen: ”Je peux perdre, mais je gagne toujours” (Jag kan förlora, men jag vinner alltid).
    Detta är ju inte platsen att bre ut sig om filmens handling – eller icke-handling – men den rekommenderas den som vill se ett kontemplativt, hyperestetiskt och förbryllande konstverk med många tolkningar. (M som Liemannen är ett intressant uppslag; den som är intresserad kan med fördel läsa [3], som är relevant för den tolkningen.)

    1. http://sv.wikipedia.org/wiki/I_fjol_i_Marienbad
    2. http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews46/last%20year%20at%20marienbad%20blu-ray/900%20last%20year%20at%20marienbad%20blu-ray3.jpg
    3. http://sensesofcinema.com/2000/10/marienbad/

  4. Johna963 säger:

    I all the time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for posts, thanks to web. gbgdadkeecdb

  5. Johne650 säger:

    Enjoyed examining this, very good stuff, thankyou. Talk sense to a fool and he calls you foolish. by Euripides.

Lämna en kommentar