dec 25

En solid metod att förkovra sig i schack är att lära sig fem ställningar i veckan. Detta ”less-is-more-koncept” utarbetades i slutet av 70-talet i samråd med Robert Danielsson som var min tränare vid några tillfällen när jag var tonåring. Då handlade det om att jag skulle lära mig fem ställningar i veckan från GM Ludek Pachmans Mittelspielpraxis im Schach och Endspielpraxis im Schach. Nackdelen var att det, speciellt för en junior, kunde vara svårt att hålla disciplinen under 12 månader. Med hjälp av e-posten kan man dock råda bot på detta och skapa en utmärkt och samtidigt pedagogisk struktur.

En prisvärd möjlighet att ta schacklektioner enligt detta koncept är att vara med på en mejllista där de 300 viktigaste ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt proportionellt till ditt ratingtal. Om du känner till alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppning (50) mittspel (150) och slutspel (100) men även de viktiga dubbelfaserna, det vill säga övergångarna öppning – mittspel och mittspel -slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du exempelvis kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara samma sak som att kunna 50 bondeslutspel men du måste veta vilken nyckelställning det är. Genom att lära dig en viktig idé i en ställning kan du applicera denna idé i många andra ställningar. Detta är i princip den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt.

Inför varje ställning gör du en ställningsbedömning och försöker hitta det bästa draget eller den bästa fortsättningen Det kan ta 5-30 minuter beroende på din spelstyrka och förtrogenhet med schackidéer. Om du tycker att det är för svårt väntar du tills lösningen kommer och spelar igenom den. En vecka senare, repeterar du ställningen för att se om du kommer ihåg lösningen och den specifika idén att lägga på minnet. Ett litet smakprov hur det kan se ut presenteras här nedan med tre ställningar från respektive fas. Det kommer att publiceras lösningar redan i morgon så gör ett försök att sätta dig in i åtminstone en ställning så får du se hur partiet fortsatte i morgon. De andra två ställningarna sparar du till två andra dagar enligt principen ”less is more”. Det är alltså bättre att göra för litet än för mycket eftersom risken är större vid det senare alternativet att inget alls blir gjort.

Ställning 231 – Mittspel – Olikfärgade löpare – Vit vid draget  Bogoljubow – Alekhine 14:e matchpartiet VM-match 1929
[Engqvist]

300diagramstallningar_utskick24_599

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ställning 232 – Spelöppning – Sicilianskt – Svart vid draget
Karpov – Kasparov, VM-match i Moskva 1985
[Engqvist]

300diagramstallningar_utskick24_600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ställning 241 – Tornslutspel – Svart vid draget
Kasparov – Short, VM-match i London 1993
[Engqvist]

300diagramstallningar_utskick25_609

 

Läs kommentaren till “E-post-kurs 2017 – Förkovra dig i schack på ett år! – del 1”

  1. Mannen från Orkney säger:

    Japp, så här ska man göra! Det handlar till syvende och sist om ens karaktär och den förste vad jag vet om som gjorde en grej som det heter nuförtiden var väll Arne Tammer som propagerade för hälsa och sund näring och manade till kroppslig träning, främst styrketräning under parollen ”Ge mig en kvart om dagen”. Under denna slogan marknadsförde han mellan åren 1945-1975 en brevkurs i styrketräning hemma utan redskap. Han såg styrketräningen främst som hälsofrämjande.

    Den sista ställningen tror jag att jag förstår. Man går runt med tornet och erövrar 6:e raden så phildors eller lucena, kommer inte ihåg namnen på dem, vilken som var vad men här kommer en vit erövra 6:e raden och kan sedan pressa fram en vinst.

    Skall bli intressant att se hur man kan extrahera kunskap ur de andra mittspelställningarna som ju inte på samma sätt är skrivna i sten så som man brukar säga. Och hur man sen skall repetera dessa ”halvsanningar”

Lämna en kommentar